“Abordarile eco-friendly dezvolta in prezent campul medical si cel industrial in vederea reducerii efectelor negative asupra mediului. Actiunile pentru protejarea mediului nu sunt o noutate in sistemul global, luand astfel avant si in industria dentara.

Sistemul medical utilizeaza o abordare durabila pentru incurajarea medicilor stomatologi si al tehnicienilor in vederea implementarii unor noi strategii de reducere a energiei consumate si al deseurilor. In esenta, medicul si tehnicianul dentar joaca un rol esential in societate prin constientizarea acestor initiative “verzi”. Metamorfoza tehnicilor si a materialelor utilizate in tehnica dentara si stomatologie, nu doar asigura clientului un rezultat deosebit, ci si utilizeaza o tehnologie de preventie a mediului.

Cu toate acestea, multe dintre metodele moderne de eficientizare a operatiunilor, se materializeaza sub forma depozitelor de deseuri. Deseurile cumulate pot avea astfel, un impact puternic in ceea ce priveste buna-starea mediului. Din pacate, industria medicala si dentara joaca un rol crucial in producerea si adaugarea la cantitatea de deseuri. DEFINITIA industriei stomatologice eco-friendly este o practica recenta, care cuprinde devotament in directia durabilitatii si prevenirii, cat si o filosofie de tratament global minim-invaziv si centrat pe pacient.

 

NOI ABORDARI

Tehncianul si medicul dentist „Ecologic” , vor fi cel mai probabil noii termeni, care vor fi utilizati pe scara larga si pot indica mai multe lucruri, precum reinnoirea, durabilitatea, sustenabilitatea pe termen lung.. Prin combinarea sanatatii publice, care se reflecta prin cele mai noi tehnologii de materiale creeate special pentru imbunatatirea calitatii vietii, cu sanatatea mediului, aceasta industrie eco-friendly ofera o oportunitate pentru a reduce degradarea suplimentara a planetei noastre. Aproape toate institutiile de ingrijire a sanatatii, la nivel global (spitale, facilitatile de ingrijire urgenta, cabinetele medicale și stomatologii, laboratoare de productie nisata sau in pasa, utilizează PBT (toxine bio-cumulative persistente), cum ar fi mercur, plumb, PVC, DEHP, COV (compozite organice volatile), PBDE ( eteri difenil polibromati) si HBCD (hexabromociclododecane), care cu expunere indelungata, pot afecta negativ sanatatea generala a membrilor, a pacientilor si a mediului.

Inca din 1994, Agentia de Protecție a Mediuluia din SUA, a identificat incinerarea deșeurilor medicale ca principala sursa de dioxina, un cancerigen puternic. In mod cert, ceea ce obisnuia sa fie un trend, se transforma intr-o datorie inerenta si o obligatie pentru intreaga comunitate.

 

INITIATIVA

DEFINITIA industriei stomatologice eco-friendly este o practica recenta, care cuprinde devotament in directia durabilitatii si prevenirii, cat si o filosofie de tratament global minim-invaziv si centrat pe pacient.

In iunie 2009, asociatia ecologica a industrie stomatologice, a fost lansata la nivel mondial. LEED reprezintă liderul in proiectarea energiei și a mediului. Dezvoltat de Consiliul SUA pentru Cladiri Verzi, in 2000, este un sistem de rating pentru cladirile ecologice si reprezinta un punct de referinta, acceptat la nivel national, in SUA, pentru proiectarea, constructia si functionarea acestora. Clasificarile LEED reflecta dezvoltarea durabila, economia de apa, eficienta energetica, cat si selectarea materialelor. O initiativa deosebita, care impacteaza pozitiv si utilizeaza resursele in vederea imbunatatirii calitatii vietii.

 

CE PUTEM FACE?

Iluminare eco-friendly

Becurile fluorescente compacte (CFL), au o durabilitate de pana la 12 ori mai mare decat cele traditionale. De asemenea, produc cu 70% mai putina caldura, atunci când sunt utilizate.

 

Hartie virtuala

Prin reducerea cantitatii de hartie folosita in birou, putem reduce cantitatea de hartie necesara pentru a fi stocata sau produsa. Prin urmare, simplul fapt ca verificam de doua ori printarea unor documente, sau utilizam printere de tip „tonersaver”, poate reduce substantial cantitatea de poluare/an in fiecare laborator dentar.

 

Raze X Digitale

Razele X tradiționale duc la poluare semnificativa. Radiografiile dentare supun pacientii la o expunere mai mica la 70 până la 90% la radiatii, comparativ cu razele X traditionale. Imaginile digitale necesita, de asemenea, cu 75 până la 90% mai putine radiatii decât imaginile conventionale

 

INTRA IN JOC

Stomatologia „verde” raspunde nevoilor unor milioane de pacienti ce doresc o noua abordare a stilului de viata si ii ajuta pe specialisti sa protejeze atat sanatatea planetara, precum si sanatatea financiara a practicilor lor. In calitate de activisti în domeniul sanatatii, ar trebui să fim preocupati de promovarea nu numai a sanatatii umane ci si a mediului.”

 

Autor: Doriot Dent Publisher

Inspiratie: http://bit.ly/researchgatenet

Data: 06.03.2020